Onze blog

werkgroepNLD Nieuws

Berichten en nieuws over de natuur van Duurswold

Posted by barb
on
Oktober 15, 2016


Veel spreeuwen maar geen wolken

Onze spreeuwen-excursie leverde – jammer – niet de grote wolken spreeuwen op die we gehoopt hadden. Als troost kan misschien de prachtige foto van Wilco van der Laan dienen:

vliegspreeuwZo mooi zou men ze met het blote oog nooit kunnen zien.

Maar ook zonder grote wolken mogen we genieten van een leuk verhaal van Theo over onze excursie:

Je kent ze wel, die foto’s van prachtige spreeuwenwolken met wel tienduizenden, nee honderdduizenden exemplaren boven het riet. Het lijken wel geregisseerde en vooraf ingestudeerde dansen die de wolken uitvoeren in het luchtruim. Van verschillende kanten komen de spreeuwen aanvliegen in grote en kleinere groepjes om vervolgens met elkaar te versmelten tot een grote zwarte wolk. Een wolk die als ware het een gigantische amoebe telkens van vorm veranderd om dan plots weer in twee aparte groepen uiteen te vallen. Als een soort enorme celsplitsing tegen de ondergaande zon.

Prachtige beelden, waar we in het najaar enorm van kunnen genieten. Met een beetje geluk kun je ze ook in het Duurswold zien. De rietvelden bij Tetjehorn vormen al jaren het decor van dit spektakel. De spreeuwen verzamelen zich vaak tevoren op de hoogspanningsmasten in de omgeving. Ieder plekje op de stalen constructie wordt bezet, zelfs op het hoogste puntje heeft een spreeuw een plekje gevonden. Ook de draden zitten soms vol met deze overigens prachtig gekleurde vogels. Als het dan begint te schemeren worden ze zenuwachtig en alsof er een van de diertjes een startsein geeft vliegen ze op. Op de uitkijktoren Biesterwied bij Tetjehorn vliegen de aanstormende groepjes spreeuwen je letterlijk rond de oren. Boven het riet voeren ze hun dans op, soms een uur, soms maar vijf minuten. Soms tienduizenden, soms wel een half miljoen. Ontelbaar, exacte aantallen zijn niet te noemen. Maar het zijn er veel, heel veel. Als je geluk hebt wordt je tijdens dit spektakel ook nog eens getrakteerd op de aanvallen van een sperwer, havik of zelfs een slechtvalk. Want die grote groepen zijn natuurlijk heel erg interessant voor deze jagers. Een soort prijsschieting, (bijna) altijd raak. De roofvogels duiken tot diep in de uiteenvallende groep tot ze een vogel te pakken hebben.

 Deel voor deel laten de groepen zich in de rietvelden zakken. Soms nog even laag over het riet verplaatsend, om uiteindelijk een mooie rustplek voor de nacht te vinden. Het gekwetter gaat dan nog even door om plots te verstommen. Zonder dat er een vogel een seintje geeft wordt het stil, bijna stil. Hier en daar is nog een vogel te horen die het laatste woord moet hebben, zij het voor niet lang. De rust is wedergekeerd, de spreeuwen gaan slapen.

Een prachtig fenomeen waar we graag eens een excursie aan wilden wijden. Dus spraken we op vrijdag 23 september af bij Biesterwied. De aankondiging in het Bokkeblad en op de website bracht acht personen op de been, waarvan de meeste “ouwe bekenden”, een soort van gezellig weerzien. We togen richting de “Populus Nigra” en het bankje langs het fietspad om het spektakel van dichtbij te kunnen aanschouwen. Een jonge bruine kiekendief zweefde boven het rietveld op zoek naar een lekker hapje, zijn ouders waren al richting het zuiden vertrokken. In de rietkraag liet een waterral zijn schreeuwende roep horen. Her en der kwamen de eerste groepjes spreeuwen aanvliegen, kleine groepjes. Een mannetje sperwer vloog langs in de hoop een lekkere spreeuw te kunnen vangen. Vanaf het Schildmeer kwam een grotere groep om samen te smelten met de kleinere clubjes. Het werden helaas niet van die hele mooie wolken waar we op gehoopt hadden. Maar het was een mooi zicht, al die vogels in het laatste restje avondlicht.

Posted by barb
on
September 18, 2016


Tetjehorn – Spreeuwenslaapplaatsexcursie

spreeuwenwolkOp vrijdagavond 23 september a.s organiseert Natuur en Landschap Duurswold  met excursieleider Theo de la Ruelle een spreeuwenslaapplaats – excursie naar Tetjehorn. We starten om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats nabij de ingang naar de uitkijktoren ‘Biesterwied’ .  Boven de rietvelden dansen iedere avond voor het donker wordt tienduizenden spreeuwen als een donkere wolk, soms ook  in honderden meters lange slierten, om plots uiteen te vallen of juist samen te ballen bij het naderen van een slechtvalk, havik of sperwer.  Eén en ander gaat gepaard met een oorverdovend gekwetter. Tetjehorn is in de herfst voor meer soorten een belangrijke slaapplaats. Meer dan 100 grote zilverreigers  zoeken hier in de schemer een plaats om te rusten, een middeleeuws schouwspel.  Stevig schoeisel  en warme kleren zijn aanbevolen.  Tot ziens op het natuurspektakel.

Posted by barb
on
September 8, 2016


Groene spechten

Juli 2016: groene spechten aan de Hoofdweg in Hellum. Op het pad zochten een volwassen en twee jonge spechten naar mieren en andere prooi.(Met dank voor de foto: Hans en Hilda Glas)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posted by barb
on
Juli 25, 2016


Excursie Hasbruch


Hasbruch

Theo’s verslag is binnen:

„Het was vroeg toen ik opstond die vierde juni, zeg maar gerust heel vroeg. Half vier om precies te zijn. Maar een beetje natuurliefhebber deert dat uiteraard niet. De wereld was nog in diepe rust verzonken, de zon dacht nog niet aan opkomen en de meeste vogels waren nog muisstil. Toch waagden zes personen zich naar Schildwolde om daar tegen kwart over vier te verzamelen voor onze excursie naar het buitenland. Naar Hasbruch om precies te zijn, een 630 hectare groot natuurgebied op 20 kilometer ten oosten van Oldenburg…..“ meer>>

Posted by barb
on
Juli 22, 2016


Dannemeer – hot spot voor vogelspotters

Het Dannemeer is deze zomer een hot spot voor vogelspotters. Een greep uit de waarnemingen: zo’n 100 nesten bezet in de oeverzwaluwenwand, 25 broedparen geoorde fuut,  meer dan 20 (broedende) witwangsterns, broedende steltkluten, meerdere zwarte sterns, tientallen grote zilverreigers en lepelaars en ooievaars. Verder gewone kluten, futen, kemphanen, roerdompen, bruine kiekendieven, zwarte ibis, kleine zilverreiger, porseleinhoen. Sommige soorten zie je niet maar kun je alleen maar horen en dan meest alleen maar ‘s nachts. De ganzen met hun jongen die sommige agrariers verontrusten zijn juist heel zichtbaar omdat ze afhankelijk zijn van kort gras. Vandaar dat ze geconcentreerd zitten op de kaden en wegbermen.