werkgroepNLD Nieuws

Berichten en nieuws over de natuur van Duurswold

Posted by barb on September 7, 2017

Nachtvlinderavond afgelast

Door het slechte weer (lage temperatuur en grote regenkans) moeten we de nachtvlinderavond in de Baggerputten vrijdag 8 september helaas uit laten vallen. Volgend voorjaar nemen we revanche, misschien wat eerder in de zomer, zie de informatie dan op de website.

Posted by barb on Dezember 4, 2016

Programma 2017 is klaar

Programma 2017 is er!

De stuurgroep van de werkgroep Natuur en Landschap Duurswold (NLD) heeft voor 2017 een programma samengesteld en hoopt dat dat weer voor alle inwoners van de streek iets te bieden heeft. Naast de traditionele ‚Vroege Vogeltocht‘ is er dit jaar iets meer aandacht voor  de insecten. Zo verheugen we ons op een spannend verhaal van Christophe Brochard in de Tonegido over libellen en een bijpassende excursie iets later in het jaar naar de woonplaats van de groene glazenmaker, een zeldzame libellensoort waarvan we een mooie populatie in de streek hebben.We beginnen de seizoen niet alleen in de Tonegido, maar sluiten het ook daar af met een avond over Uilen en erven met André Eikenaar.

Nadere toelichting >>

Posted by barb on Oktober 15, 2016

Veel spreeuwen maar geen wolken

Onze spreeuwen-excursie leverde – jammer – niet de grote wolken spreeuwen op die we gehoopt hadden. Als troost kan misschien de prachtige foto van Wilco van der Laan dienen:

vliegspreeuwZo mooi zou men ze met het blote oog nooit kunnen zien.

Maar ook zonder grote wolken mogen we genieten van een leuk verhaal van Theo over onze excursie:

Je kent ze wel, die foto’s van prachtige spreeuwenwolken met wel tienduizenden, nee honderdduizenden exemplaren boven het riet. Het lijken wel geregisseerde en vooraf ingestudeerde dansen die de wolken uitvoeren in het luchtruim. Van verschillende kanten komen de spreeuwen aanvliegen in grote en kleinere groepjes om vervolgens met elkaar te versmelten tot een grote zwarte wolk. Een wolk die als ware het een gigantische amoebe telkens van vorm veranderd om dan plots weer in twee aparte groepen uiteen te vallen. Als een soort enorme celsplitsing tegen de ondergaande zon.

Prachtige beelden, waar we in het najaar enorm van kunnen genieten. Met een beetje geluk kun je ze ook in het Duurswold zien. De rietvelden bij Tetjehorn vormen al jaren het decor van dit spektakel. De spreeuwen verzamelen zich vaak tevoren op de hoogspanningsmasten in de omgeving. Ieder plekje op de stalen constructie wordt bezet, zelfs op het hoogste puntje heeft een spreeuw een plekje gevonden. Ook de draden zitten soms vol met deze overigens prachtig gekleurde vogels. Als het dan begint te schemeren worden ze zenuwachtig en alsof er een van de diertjes een startsein geeft vliegen ze op. Op de uitkijktoren Biesterwied bij Tetjehorn vliegen de aanstormende groepjes spreeuwen je letterlijk rond de oren. Boven het riet voeren ze hun dans op, soms een uur, soms maar vijf minuten. Soms tienduizenden, soms wel een half miljoen. Ontelbaar, exacte aantallen zijn niet te noemen. Maar het zijn er veel, heel veel. Als je geluk hebt wordt je tijdens dit spektakel ook nog eens getrakteerd op de aanvallen van een sperwer, havik of zelfs een slechtvalk. Want die grote groepen zijn natuurlijk heel erg interessant voor deze jagers. Een soort prijsschieting, (bijna) altijd raak. De roofvogels duiken tot diep in de uiteenvallende groep tot ze een vogel te pakken hebben.

 Deel voor deel laten de groepen zich in de rietvelden zakken. Soms nog even laag over het riet verplaatsend, om uiteindelijk een mooie rustplek voor de nacht te vinden. Het gekwetter gaat dan nog even door om plots te verstommen. Zonder dat er een vogel een seintje geeft wordt het stil, bijna stil. Hier en daar is nog een vogel te horen die het laatste woord moet hebben, zij het voor niet lang. De rust is wedergekeerd, de spreeuwen gaan slapen.

Een prachtig fenomeen waar we graag eens een excursie aan wilden wijden. Dus spraken we op vrijdag 23 september af bij Biesterwied. De aankondiging in het Bokkeblad en op de website bracht acht personen op de been, waarvan de meeste “ouwe bekenden”, een soort van gezellig weerzien. We togen richting de “Populus Nigra” en het bankje langs het fietspad om het spektakel van dichtbij te kunnen aanschouwen. Een jonge bruine kiekendief zweefde boven het rietveld op zoek naar een lekker hapje, zijn ouders waren al richting het zuiden vertrokken. In de rietkraag liet een waterral zijn schreeuwende roep horen. Her en der kwamen de eerste groepjes spreeuwen aanvliegen, kleine groepjes. Een mannetje sperwer vloog langs in de hoop een lekkere spreeuw te kunnen vangen. Vanaf het Schildmeer kwam een grotere groep om samen te smelten met de kleinere clubjes. Het werden helaas niet van die hele mooie wolken waar we op gehoopt hadden. Maar het was een mooi zicht, al die vogels in het laatste restje avondlicht.

Posted by barb on September 18, 2016

Tetjehorn – Spreeuwenslaapplaatsexcursie

spreeuwenwolkOp vrijdagavond 23 september a.s organiseert Natuur en Landschap Duurswold  met excursieleider Theo de la Ruelle een spreeuwenslaapplaats – excursie naar Tetjehorn. We starten om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats nabij de ingang naar de uitkijktoren ‘Biesterwied’ .  Boven de rietvelden dansen iedere avond voor het donker wordt tienduizenden spreeuwen als een donkere wolk, soms ook  in honderden meters lange slierten, om plots uiteen te vallen of juist samen te ballen bij het naderen van een slechtvalk, havik of sperwer.  Eén en ander gaat gepaard met een oorverdovend gekwetter. Tetjehorn is in de herfst voor meer soorten een belangrijke slaapplaats. Meer dan 100 grote zilverreigers  zoeken hier in de schemer een plaats om te rusten, een middeleeuws schouwspel.  Stevig schoeisel  en warme kleren zijn aanbevolen.  Tot ziens op het natuurspektakel.

Posted by barb on September 8, 2016

Groene spechten

Juli 2016: groene spechten aan de Hoofdweg in Hellum. Op het pad zochten een volwassen en twee jonge spechten naar mieren en andere prooi.(Met dank voor de foto: Hans en Hilda Glas)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA